Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst

Paus

Kleine Gildedag

Op zondag 30 juni werd als tweede jubileumactiviteit een zogenaamde “Kleine Gildedag”  gehouden.
Deelnemende Veldhovense Gilden aan deze gildedag zijn behalve het organiserende Onze Lieve Vrouwe Gilde, het Sint Joris Gilde uit Zeelst, Sint Lambertus Gilde uit Meerveldhoven, Sint Caecilia Gilde uit Veldhoven Dorp en het Sint Jan Baptist Gilde uit Oerle.
Al vroeg die ochtend verzamelen de Gilden op het gildeterrein van het organiserende Onze Lieve Vrouwe Gilde. Gestart wordt met een lunch om daarna in een kleurrijke optocht door Zeelst naar de Willibrorduskerk te lopen.  Na de kerkdienst wordt de hernieuwde  eed van trouw afgenomen bij het kerkelijke gezag  waarna op het kerkplein een vendelgroet wordt gebracht. In optocht vooraf gegaan door de Zeelster Harmonie gaat de stoet terug naar het gildeterrein. Hier volgt de eed van trouw aan het  wereldlijke gezag in de gedaante van wethouder Daan de Kort. Na de massale opmars en diverse toespraken worden de wedstrijden en demonstraties geopend. Aan de kruisboogwedstrijd nemen een dertigtal schutters deel. De winnaar bij de individuelen wordt  Paul Hoeks van het Sint Caecilia Gilde en bij de viertallen is het organiserende Onze Lieve Vrouwe Gilde de beste.
Aan de wedstrijd geweerschieten om de titel “Koning der Oud-Koningen” doen 18 nemen schutters deel. Hier wordt de vogel na 230 schoten naar beneden gehaald door Jan van der Weijden van het Sint Joris Gilde.
Na deze zeer geslaagde Kleine Gildedag gaan er zelfs stemmen op om dit jaarlijks, om toerbeurt, te organiseren.

 

FOTO jubileum dag 30 juni klik hier